April 2023

Da april startet var det Nadine og Simon som nå skulle dra på skolebesøk sammen. Allerede første arbeidsdag var vi på et møte med utenriksministeren Anniken Huitfeldt, der vi fortalte om hvordan vi opplever det å være norske jøder idag og arbeidet mot antisemittisme. Senere samme uke møtte vi representanter fra Romanias ambassade som ønsket å høre mer om arbeidet vi gjør som jødiske veivisere. Hvem vet, kanskje de vil få til liknende tilbud i Romania i fremtiden? 

Videre hadde vi våre første skolebesøk sammen på Moss steinerskole og Nes vgs, og med godt samarbeid gikk besøkene over all forventning. Vi fikk gode og reflekterte spørsmål, og besøkene ble ikke «foredrag», men mer en dialog, som er det vi verdsetter. 

Vår første lengre reise ble til Molde, og dette i løpet av den jødiske helligdagen Pesaḥ. Under denne høytiden kan man ikke spise brød eller andre gjærede/hevede produkter, slik at matutvalget ikke var det største. Vi kunne ikke nyte hotellfrokosten, men hadde i stedet tatt med oss matza, tynne flatbrød som man blir rimelig lei av etter 8 dager. Da vi kom hjem til Oslo igjen, feiret vi at Pesaḥ var over med en Mimouna-seremoni i synagogen, og fikk i oss masse etterlengtet og god hvetebakst!

Uken etter kom vi oss til Trøndelag, med besøk i Stjørdal, på Nord universitet, samt Trondheim sentrum. Det var strålende sol denne uken, slik at det ble litt grilling og kos ute med venner som studerer i byen.

Helt i slutten av april, skjedde det noe som ikke har pleid å skje. Nadine dro nemlig utenfor de nordiske grenser, til Boston, NYC og Washington DC. Hun deltok på et internasjonalt ADL-seminar (Anti-Defamation League) som arbeider mot hat og antisemittisme globalt. Det var en lærerik og herlig opplevelse å få være med årets shvilim-gruppe (utdanningsprogrammet for fremtidige jødiske veivisere) på sitt opphold i USA. Med gode forelesninger og møter med dedikerte og inspirerende personer, tar man med seg mye nyttig erfaring som jødisk veiviser videre. ☺