April 2020 – Pesaḥ og nettundervisning

kamel-foran-pyramide

Den andre uken i april startet en av våre største helligdager, nemlig pesaḥ! En høytid der vi minnes utgangen fra Egypt og israelittenes 40-årige vandring i ørkenen. Simon var i Oslo mens Maya feiret med familie på Nesodden.

Maya sin familie feirer høytider på ganske tradisjonell måte. Dog var det færre folk til bords enn vanlig da det ikke var mulig å invitere til langbord. Det ble likevel veldig hyggelig, vi leste opp den lange historien skrevet i Haggada, spiste ulik mat til minne om de 10 ulike plagene, drakk vin til høyre og venstre, og ikke minst spiste vi det kjente «flatbrødet» matsa. Ganske så tørt men veldig nostalgisk. Høytiden varte i 8 dager og det var mye god mat inkludert i disse dagene!

Rett etter pesaḥ var over begynte vi å forberede oss til såkalte «nettbesøk». Vi hadde gledet oss masse til flere reiser denne våren men som vi dessverre måtte avlyse. Da vi ikke fikk reist til skolene ville vi prøve ut besøk over nett. Flere lærere var positive til å prøve ut dette nå i april! Det føltes rart å ikke møte elever og lærere i person, men med god forberedelse fra begge sider synes vi dette har fungert veldig bra så langt!

Vi har kuttet litt ned på vår del av programmet, og satt av mer tid til dialog med elevene. Vi åpner som alltid for spørsmål der elevene selv kan spørre om det de ønsker å vite mer om – dette har gjort at mange gode og reflekterte spørsmål har kommet frem og vi tror det har vært lærerikt for elevene!

Vi har allerede planlagt flere besøk i mai og håper at flere lærere og klasser ønsker å ta imot dette tilbudet.

Det er bare å ta kontakt dersom noen har en oppgave om jødedommen eller kunne ønske dere besøk av oss som variasjon i læring over nett!

Hilsen de jødiske veiviserne, Maya og Simon