I desember fikk vi rundet av et spenstig år med noen veldig fine turer. Reisen bar nordover, der vi ble møtt med åpne armer på Røros, i Harstad og på Sortland. Til tross for snøstorm både her og der, kom vi oss frem! Men det skal sies at det bare var så vidt vi kom oss tilbake i tide for å ha besøk med statssekretæren og de samiske veiviserne.
Etter skolebesøk i Elverum, tok vi en spontantur til Solør VGS (en skjult perle av en skole). Ikke bare var elevene entusiastiske, læringsvillige og jordnære, men de ga oss også verdens kuleste dialekt-ord-kopp!
I januar kom vi oss endelig til Vestlandet, og Ålesund var vårt første mål.
Høydepunkt: diskusjon rundt hva som er en god oppskrift på ḥalla.
Bunnpunkt: snuble ned hele den isete stien fra Fjellstua i Ålesund.
Sist, men ikke minst, fikk vi tatt oss turen til selveste Svalbard, hvor vi holdt opplegg for hele ungdomstrinnet og videregående. Her lærte vi at det er mulig å være forvirret over om det er dag eller natt (siden det er mørkt døgnet rundt), og at selv i Arktis blir ordet «jøde» brukt som skjellsord! (og ja, vi så nordlys, og ja, elevene lovet oss å si fra dersom noen bruker «jøde» som skjellsord)
På vei fra Svalbard, dro vi innom Tromsø. Der hadde vi besøk i noen utrolig engasjerte klasser, i tillegg til å utforske byens gater for spor etter jødisk liv. Rett ved Domkirkeplassen fant vi butikken til Anne-Lise Caplan, etterkommeren av en hel familie som ble sendt til konsentrasjonsleirene i 1942. Utenfor butikken lå familiens snublesteiner.
Imellom all flyvingen fikk vi også besøkt skoler i Oslo, Akershus, Hønefoss, Lørenskog, Fredrikstad og Eidsvoll. For ikke å glemme et besøk på krigsskolen i forbindelse med den internasjonale holocaustdagen 27. januar. Da holdt vi foredrag for 200 fremtidige ledere i forsvaret! Det føles godt å se at fremtidens Norge ser viktigheten i arbeidet vi gjør, og ønsker å forebygge fordommer på eget initiativ!