Hvordan spiller man dreidel-leken?

dreidel-spill

Hanukka er en festlig helligdag, hvor man tenner lys, synger sanger og spiller spill.  Spesielt populært er det å spille «dreidel-leken» –dreidel er en snurrebass!

Snurrebass med mening

En dreidel er en spinnende snurrebass med fire sider, hver markert med en hebraisk bokstav (nun, gimmel, hei og shin eller pei).  Grunnen til at de bokstavene er på dreidelen er at de staver den første bokstaven i den hebraiske frasen  «Et stort mirakel som skjedde der», og mirakelet som refereres til er da Makkabeerne tok tilbake det andre tempelet fra romerne og kun fant nok olje til at «den evige flammen» som pleide å brenne i tempelet skulle brenne i en dag, men brant i åtte dager.

For de som ikke leser hebraisk, har noen dreideler også en translitterasjon av hver bokstav. Hvis din ikke har det, bruk bildet nedenfor som et jukseark:

Spillets regler

1. Så mange som vil kan delta.

2. Hver spiller starter spillet med like mange spillestykker (ca. 10-15) som kronestykker, nøtter, sjokoladebiter, rosiner, fyrstikker, etc.

3. I begynnelsen av hver runde setter hver deltaker ett spillestykke inn i midten av potten. I tillegg, hver gang potten er tom eller bare har ett spillestykke igjen, skal hver spiller sette en i potten.

4. Når det er din tur, snurrer du dreidelen. Avhengig av hvilken side den lander på, gir du eller får spillestykker fra potten:

a) נ – betyr «nisht» på Yiddish eller «ingenting.» Spilleren gjør ingenting.

b) ג – Gimmel betyr «gantz» eller «alt». Spilleren får alle stykkene i potten.

c) ה – Hei betyr «halb» eller «halv.» Spilleren får halvparten av potten. (Hvis potten har oddetall, f.eks. 7 stykker, tar spilleren halvparten av summen pluss en).

d) ש – Shin (utenfor Israel) betyr «shtel» eller «legg inn.» פPeh (i Israel) betyr også «legg inn». Spilleren legger et spillestykke til gryten.

5. Hvis du finner ut at du ikke har noen spillebrikker igjen, er du enten «ute» eller kan spørre en medspiller for et «lån».

6. Når en person har vunnet alle brikkene i potten, er denne runden av spillet over!

7. Spillet er slutt når en person har vunnet alle brikkene i spillet

Hanukka-dreidel-sett