Februar 2022

møte med muslimske veivisere

I løpet av februar har de jødiske veiviserne besøkt 15 ulike skoler i Norge, deriblant to lengre turer til nord-Norge! Vi hadde først en uke i Tromsø der vi blant annet ble kjent med Henrik Broberg. Henrik har nemlig lenge studert jødenes historie i Tromsø under andre verdenskrig. Det var veldig lærerikt å møte ham, og han ga oss en omvisning i det han kalte «det jødiske kvartalet» i Tromsø. Vi møtte også Lise Paltiel som har et pågående prosjekt der hun trekker linjer mellom de to nasjonale minoritetene kvener og jøder. Det var svært interessent å høre om likhetene mellom disse to gruppene, og vi ønsker Lise lykke til i fortsettelsen av arbeidet! De jødiske veiviserne kom nylig også hjem fra en kombinert tur til Harstad og Sortland hvor vi gjennomførte veldige hyggelige skolebesøk☺

Som en del av en minoritet i Norge er det viktig med gode relasjoner til andre minoriteter i landet. Vi har ofte felles utfordringer og interesser, og et sterkt samarbeid er noe som kan gagne oss. De jødiske veiviserne ble invitert til Rabita-moskeen for å møte unge muslimer i Norge slik at vi kunne bli bedre kjent. Det var svært nyttig for oss å høre deres erfaringer med å være en minoritet i Norge, og vi krysser fingrene for at også de muslimske veiviserne kan få støtte av staten til å gjennomføre sitt prosjekt!

I kjølevannet av Jakobs kronikk i Aftenposten ble han intervjuet av Norges første flerkulturelle avis, Utrop! De jødiske veiviserne har også satt i gang Q&A (questions and answers) på instagram. Vi har fått inn mange gode spørsmål fra elever rundt om i landet – stay tuned!