Hamantaschen – småkaker med mening

Hamantaschen-bake-Purim

Purim er barnas helligdag mer enn noen annen.  De kler seg ut og spiller purimhistorien som skuespill.  Ifølge tradisjonen skal de voksne drikke så mye alkohol at de ikke hører forskjellen på navnene Haman og Mordekai.  Ifølge askenasisk tradisjon baker vi hamantaschen, homentaschenjiddish, en liten trekantet kake tradisjonelt fylt med syltetøy eller valmuefrø.

Kaken symboliserer Hamans lommer, ører eller hatt.  Sefardiske jøder baker Hamans ører, og i Mellom-Europa baker de hele Haman-figurer av søt gjærdeig

Deig:
375 gram hvetemel
100 gram sukker
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl olje (for eksempel solsikkeolje)
2 små egg
1 dl kaldt vann

1 eggehvite til pensling av deigen før fyllet has på
1 eggeplomme til pensling av kakene før steking
1 ss sukker og 1/2 ss kanel til dryss på toppen

Det er også mulig å bruke søt gjærbakst, og en hvilken som helst bolle oppskrift vil passe.  Da blir det mykere, mer «bollete» småkaker.

Man må da heve deigen først, og etterheve etter man har formet kakene og hatt i fyll.  Ellers følger man samme fremgangsmetode.

Aprikosfyll:
125 gram tørkede aprikoser, hakket
1 1/4 dl vann
3 ss presset sitron

Kok aprikoser og vann i 20 minutter. Rør inn sitronsaft og sett til avkjøling

Mohnfyll (Valmuefyll):
1/2 dl valmuefrø
1/2 dl melk eller vann
1/4 dl sukker
1 liten knivsodd salt
1/2 dl rosiner
1/4 ts vaniljesukker
2 ss presset sitron
1/2 dl valnøtter hakket

Bland valmuefrø, melk, sukker, salt og rosiner i en kjele, kok opp og la massen koke på svak varme i 15 minutter. Rør inn sitronsaft, vaniljesukker og og valnøtter, og mal det hele med stavmikser til en fyldig grøt.  Dette fyllet gir en svak smak av valumefrø.  Vil du ha smaken sterkere, gnir du ut massen ut med en spiseskje mot kanten av bollen, slik at frøene knuses, mens massen ennå er varm

Slik går du frem:
Sett ovnen på 175 grader.  Bland alle ingrediensene til deiden in en food processor og la maskinen gå til deigen har samlet seg men fortsatt er myk.  Hell deigen ut på godt melet bord og elt den lett. Del deigen i to og kjevle ut til 3 mm. tykkelse. Bruk et glass på 8 cm. i diameter til å stikke ut sirkler, dypp glasset i hvetemel mellom hver kake. Pensle hver sirkel med pisket eggehvite, legg på 1 teskje fyll og brett sammen til en trekant (se bilde over).

Pensle kakene med pisket eggeplomme og dryss en blanding av kanel og sukker over. Stek midt i ovnen i ca 15 minutter.

Oppskrift og metode av Liv London, publisert i boken Jødisk Mat på Norske Fat, utgitt på Press Forlag.