Hummus til folket!

Hummus-på-tallerken

Alle elsker hummus – men har du prøvd å lage hummus selv? Det er enkelt! Alt du trenger er noen få ingredienser og en stavmikser.

Over hele Midtøsten spises det hummus. Og hummus er et alltid aktuelt tema.  Det er gjerne lange og opphetede diskusjoner om opprinnelse, stolthet, ingredienser, og hvem som lager den beste.  Også menigheten i Oslo er opptatt av humuss, og diskuterer oppskrifter livlig.lekte en styrke du bare kunne ane konturene avtolthet. g gleden over godå lahe  å lage den absolutt beste hummusenå la

Selve navnet, hummus, er arabisk for kikkerter, som er hovedingrediensen i hummus. Men den gode, litt nøtteaktige smaken kommer fra tehina (på hebraisk) , også kjent som tahini (på arabisk).  Tehina er sesamfrø som er blitt malt til en slags saus.  Hvis du har spist hummus som smaker litt «dvask», skyldes det som regel at det er tilsatt for lite tehina.

De fleste hummusoppskriftene består av kikkerter, tehina, sitron, salt, hvitløk, spisskummen  og vann fra kikkerter. Noen oppskrifter inkluderer også olivenolje, noe også vår gjør. Man må bare smake seg fram til hva man liker.

Vi har brukt hermetiske kikkerter.  Men man kan selvsagt også bløtlegge kikkertene over natten og koke dem. Noen mener at hummusen da blir bedre, men ærlig talt smaker ikke denne skribenten forskjellen, og det er da ingen skam å bruke hermetikk!  Andre igjen bruker hermetiske kikkerter, men fjerner det tynne skallet for å oppnå et mer silkeaktig resultat. Det kan jeg glatt innrømme at jeg ikke gjør, og nevner at jeg aldri har fått klager hverken på konsistens eller smak.

Så, ta oppskriften som den er ment – en basisoppskrift som smaker godt, og som det samtidig er lov å leke videre med.  Konsistensen skal være som en fyldig vaffelrøre.

Hummus kan spises som dipp for pitabrød eller baguette. Man kan også dyppe grønnsaker som gulrot, selleri eller paprika.  Og frukt – selv dypper jeg både epler og nektariner, jeg liker den gode blandingen av salt og søtt.

Ingredienser:

1 hermetikk boks med kikkerter, ca.400 gram med vann

Eller

Ca. 3 dl kokte kikkerter

Ca. 60 ml tehina – jeg tar gjerne i litt mer

Ca. 1/2 teskje spisskummen

Ca. 1/2 teskje salt

Litt pepper

1-3 kløfter hvitløk

Saften av ½ til 1 sitron

Ca. 40-80 ml olivenolje

Noen spiseskjeer av vannet fra kikkertene

Slik går du frem:

Bland alt i en kjøkkenmaskin eller med en stavmikser, hold igjen halvparten av vannet og oljen.

Er konsistensen for tykk, ha i mer vann og/eller olje.

Smak til med det krydderet du vil.

Server gjerne på et fat.  Pynt toppen med litt oliven olje, paprika pulver, og hakket persille.