Kippa – kalotten jødiske menn har på hodet

Kippot

Mange religiøse og tradisjonelle jødiske menn går med en kalott som kalles for Kippa, på hodet.  Hvorfor gjør de det?

Tegn på respekt

Når man går inn i en kirke tar menn av seg hatten som et tegn på respekt ovenfor Gud.  I jødedommen, derimot, dekker man hodet med en kippa (også kalt yarmulke) for å vise ærbødighet ovenfor Gud, spesielt når man går inn i en synagoge, når man ber, studerer hellige tekster, og når man spiser.  Mange tradisjonelle jødiske menn går med en kippa hele tiden (bortsett fra når de dusjer eller sover).

Det er ikke en eksplisitt mitsva at man skal dekke hodet, men det er flere historier i Talmud om vise og gode menn som dekker hodet for å vise respekt, for eksempel: «Rav Huna, sønn av Rav Jehoshua, gikk ikke fire cubit (ca. to meter) med et udekket hode. Han sa: Det guddommelige er over hodet mitt, og jeg må vise respekt»[1] . Den religiøse betydningen av å dekke hodet blir da å helliggjøre gud i alle livets faser.

Ikke vanlig før senmiddelalderen

I middelalderen, spesielt i den Askenasiske delen av verden, var det fortsatt vanlig helt inn i det 13. århundret at jøder verken dekket hodet for å be, eller i dagligelivet[2].  Men i senmiddelalderen ble det mer vanlig å dekke hodet, delvis også for å skille jødisk praksis fra kristen praksis.

Middelalderen var jo noen hundre år siden, og det som startet som en tradisjon, er nå mer eller mindre en universell måte for jødiske menn av alle trossamfunn å vise ærbødighet ovenfor Gud.  I ortodokse, konservative og hasidiske miljø er det nå normen at menn skal dekke hodet i alle sammenhenger, det er for det meste ansett at dette utgjør kiddush hashem, som referer til de gjerningene som helliggjør Gud.  Reformerte jøder dekket i begynnelsen av det forrige århundret ikke hodet, men det er mye mer vanlig at man blir bedt om å dekke hodet i reformerte synagoger, og da gjelder dette både for kvinner og menn.

Hva med kvinner, skal de dekke hodet?

Tradisjonelt sett bruker ikke kvinner kippa, og må ikke dekke hodet når de er i en synagoge.  I de mer ortodokse miljøene dekker kvinner ofte alt håret sitt etter at de har blitt gift, men det finnes ingen restriksjoner på ugifte kvinner.  Mer liberale jødiske kvinner har begynt å bruke kippa når de ber, samt i dagliglivet.

Star Wars og Sogndal…

Det er ingen restriksjoner på hvordan en kippa bør se ut.  I noen miljøer, som for eksempel hasidiske miljø, bruker man en fløyels-kippa.  Mer moderne ortodokse og konservative jøder bruker ofte en lær-kippa, eller en heklet kippa.  Kvinner som har tatt i bruk kippa bruker ofte mer tradisjonelt feminine farger på kippaen.  Blant barn er det populært med figurer fra TV, som for eksempel Sesam Stasjon, og for de litt eldre kan det for eksempel være Star Wars motiv.  Forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er en stor fan av Sogndal Fotball, og har en kippa heklet med Sogndal FC-motiv!

Noen sefardiske jøder bruker ofte en større kalott, kalt en Bukharan, som kan minne litt om en muslimsk Taqiyah.

 

 

[1] Babylonsk Talmud, Kiddushin 31a

[2] Abrahams, Jewish Life in the Middle Ages, London 1932, 301-2