Det er sikkert like mange oppskrifter på matsa-boller (kneidlach)som det er oppskrifter på kyllingsuppe! Dette er små boller som er laget på matsa-mel, hvilket er matsa som har blitt malt til et grovt mel.
Matsa er det usyrede brødet man spiser til Pesaḥ for å minnes utgangen fra Egypt. Men matsa-boller kan man nyte året rundt, ihvertfall når det er kaldt ute! Man lager bollene og serverer dem i en tallerken med rykende varm kyllingsuppe.
Man kan for eksempel lage blandingen til matsa-boller mens suppen koker. Så setter man suppen og matsa-bolleblandingen inn i kjøleskapet, og koker opp både suppe og matsa-boller neste dag. En perfekt rett å servere uten å måtte lage all maten på samme dag!
Kneidlach oppskrift:
Dette trengs til ca. 20 boller:
0,6 dl kyllingsuppe
4 spiseskjeer kyllingfett, eller smeltet margarin uten melk
2 teskjeer salt (etter smak)
¼ teskje malt muskat
¼ teskje malt ingefær
2 spiseskjeer raspet løk
2 spiseskjeer hakket persille
Litt tørket paprika
2.4 dl matse-mel (man kan kjøpe dette i kosher-butikken i synagogen i Oslo. Du kan også knuse/male kjeks som er laget av bare mel og vann)
Slik går man frem:
- Bland alle ingrediensene, bortsett fra eggene, sammen i en stor bolle. Ha i ett og ett egg av gangen, bland med en sleiv, inntil eggene er iblandet. Sett i kjøleskapet i noen timer, eller over natten.
- Kok opp 8-10 liter vann. Tilsett en teskje salt. Væt hendene dine med varmt vann, og lag små boller på størrelse med en valnøtt. Ha bollene i det kokende vannet og la dem koke i cirka 30 minutter. Ta dem ut med en perforert skje, og server dem i kyllingsuppen.