Kosher mat i Norge

Bagel-med-laks

Hvordan skal man holde kosher i Norge?  Kan man kjøpe kosher-mat i dagligvarebutikken?  Og behøver alle matvarer bli sjekket av en rabbiner for å være kosher?

Det meste kan kjøpes i buitkken

Heldigvis er svaret at det ikke er spesielt vanskelig å holde kosher i Norge, man får kjøpt de fleste matvarene i en vanlig dagligvarehandel.  Unntaket gjelder kjøtt og harde, hvite oster. Det er kun gjennom utsalget i Det Mosaiske Trossamfundet i Oslo man får kjøpt kosher kjøtt og ost.

Mat som må sjekkes

De fleste behandlede matvarer, som brød, pålegg og ferdigmat, må sjekkes og godkjennes av en autorisert kosher-inspektør. Dette er en person som kjenner kosher-reglene, og selv praktiserer dem.

I land hvor det bor mange jøder, som i USA, er det vanlig at mat som er sjekket og godkjent blir merket med et kosher-sertifikat, dermed vet kunden at matvaren er kosher.

Her i Norge er markedet for kosher varer lite, for lite til at det er lønnsomt for produsentene å betale for sertifisering. Derfor har Det Mosaiske Trossamfundet i Oslo utarbeidet en liste, «Kosherlisten», slik at man selv kan identifisere hvilke produkter som er kosher. 

Produktene i denne listen har som sagt verken kosher-sertifikat eller noe merke på pakningen som tilkjennegir at produktet er kosher. Produktene er heller ikke under konstant oppsyn. Derimot har produsentene, etter forespørsel fra menigheten og som en tjeneste til menigheten, gitt den tilgang til produksjonslokalene. Produsentene har også gitt informasjon om alle ingrediensene og opphavet til disse, og slik gitt menigheten et godt grunnlag i arbeidet med å utarbeide listen over kosher-mat.

Mat som ikke må sjekkes

All ubehandlet frukt og grønt er kosher.  Dette gjelder også frosne og hermetiske grønnsaker.  Unntaket er hvis varen inneholder eddik eller druejuice.

Hele og malte urter, krydder og havsalt er også i utgangspunktet kosher, men det finnes salt tilsatt smaksstoffer som ikke er kosher. 

Fersk og frossen fisk uten tilsetninger, så lenge det er en kosher fiskesort, behøver heller ikke  sjekkes.

Kosherlisten

Vi har vedlagt «kosherlisten» for 2018.  Hvis man vil handle kosher kjøtt og ost, vennligst kontakt oss her.

Kosherlisten 2018

Trenger du kosher catering kan du får det her: www.koshernorway.no