Kreplaḳ – jødiske ravioli som metter

kreplak-jodisk-ravioli

Hva har kreplaḳ, en slags jødisk ravioli å gjøre med en fastedag som jom kippur?

Det smakfulle og det skjulte

Jom kippur, også kalt forsoningsdagen, er mest kjent for at man ber sine medmennesker og Gud om unnskyldning, og faster.  Men Talmud[1] lærer oss at det er også en mitsva å spise på kvelden like før jom kippur.  Siden vi i perioden mellom rosh hashana og jom kippur søker å forbedre oss selv, inkluderer dette når vi spiser og gjør hverdagslige ting.  Det er lett å føle det åndelige når vi er i synagogen, eller gjør noe ekstraordinært som å faste.  Derfor er det fint å ha ting i hverdagen som bringer det åndelige inn.

En populær tradisjon blant askenasim er å spise kreplaḳ i suppen kvelden før jom kippur.  Kreplaḳ er som en trekantet, kjøttfylt ravioli.  Grunnen til at dette er en populær rett er fordi den smaker godt og er mettende, men også fordi fyllet i en kreplach er «skjult».

Og hvorfor skal man spise noe som er skjult før jom kippur? Jo, fordi jom kippur på hebraisk kan leses som «en dag som purim».  I historien om purim er Gud skjult, og nevnes ikke en eneste gang.  Da spiser man hamentashen, en søt kjeks hvor deler av fyllet også er skjult. Faktisk er det hos noen askenisiske jøder en tradisjon å spise kreplaḳ både på jom kippur (dvs. før fasten starter) og på purim.

Men her følger altså en oppskrift på smakfulle, mettende kreplaḳ, som er gode å spise en høst eller vintersdag.

Ingredienser:

Deigen:
2 kopper mel
3/4 ts salt
3 store egg, pisket sammen
ca.3 ss kaldt vann

Kjøttfyllingen:
2 ss vegetabilsk olje
1 middels løk, hakket
1 hvitløk fedd, finhakket (valgfritt)
3 kopper finhakket, eller malt, kokt storfekjøtt (ca. 12 gram – kan være kjøttdeig eller finhakket rester av bringe eller oksestek)
1 stort egg
1 ts paprika
Salt og nykvernet svart pepper etter smak

Slik lager du deigen: Ha mel, salt og pisket egg i en foodprosessor. Prosess mens du gradvis tilsetter akkurat nok vann til at deigen formes til en ball. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i minst en time.

Slik lager du fyllet: Varm vegetabilsk olje i en stekepanne over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og la det steke under omrøring i ca 2-3 minutter, eller til grønnsakene har myknet. Legg det kvernede kjøttet i en bolle. Tilsett den stekte løken (og hvitløken), egg, paprika og salt og pepper etter smak. Bland grundig.

Slik setter du det sammen: Kjevle deigen, en del av gangen, på en melet overflate til deigen er veldig tynn (ca. 3 mm). Skjær deigen i 6 til 7-tommers firkanter.

Plasser en teskje med fyll i midten av hver firkant. Brett deigen over fyllet for å lage en trekant. Klem sammen deigen for å forsegle kantene (ta litt vann i kanten om nødvendig).

Kok opp en stor suppegryte med vann. Kok krepla omtrent et dusin av gangen i omtrent 15 minutter, eller til de er møre.

For å servere legger du den kokte kreplaḳen i kyllingsuppe og koker i 4-5 minutter. Du kan også steke krepla i vegetabilsk olje

[1] Babylonsk Talmud Beraḳot 81b