KOSHER OG JØDISK MAT
Podkast #8 – Pesah: Hvorfor er denne kvelden så forskjellig fra alle andre kvelder?
Hvorfor og hvordan feires frihetsfesten Pesaḥ Pesaḥ er en jødisk helligdag som feires hvert år
Jødiske bidrag til internasjonal kokekunst
En norsk jødes kjøkkenskap inneholder som regel ganske andre produkter enn en indisk jødes. Det
Kosher mat i Norge
Hvordan skal man holde kosher i Norge? Kan man kjøpe kosher-mat i dagligvarebutikken? Og behøver
Øl i jødedommen
Vin har en spesiell plass i jødiske ritualer. Men hva med øl? Kan øl brukes
Hvorfor spiser jøder kosher-mat? Spør oss om …
Kosher-mat er betegnelsen på mat som det er lov spise hvis man følger de jødiske spisereglene.
Drikker jøder alkohol? Spør oss om …
Ja! Jøder drikker alkohol. Noen tror at dette er forbudt i jødedommen, denne misforståelsen oppsto
Hva er Kosher?
Denne artikkelen finst òg på nynorsk Kosher – hva betyr det? Må en rabbiner velsigne
Jødiske nordmenn snakker om: Kosher
Jødiske nordmenn snakker om kosher: Holder alle jøder i Norge Kosher? Og hva vil det
Er det forskjell mellom Halal og Kosher?
Lær om hvordan man holder kosher, som er de jødiske matreglene, og hvordan det skiller
OPPSKRIFTER
Brisket – den jødiske festbiffen!
I TV- serien «The Marvelous Mrs. Maisel» tilbereder heltinnen en perfekt ovnsbakt brisket som bestikkelse
Cholent – den jødiske lapskausen
Fra bibelske tider har det jødiske folket spredt seg over store avstander i fremmede land,
Kreplaḳ – jødiske ravioli som metter
Hva har kreplaḳ, en slags jødisk ravioli å gjøre med en fastedag som jom kippur?
Esti Wultz` smaksrike honningkylling
Esti Wultz og hennes familie bodde i Norge tidlig på 80-tallet. Mannen Boaz var kantor
Marokkanske gulrøtter
Denne marokkanske gulrot oppskriften kom til Norge med innvandringen av sefardiske jøder fra Nord-Afrika. Den
Mor Meszansky´s kneidlach
Denne oppskriften på kneidlach, eller melboller, kommer opprinnelig fra Vilnius og familien Mezansky. Oppskriften har
Tzimmes – en søt blanding
Tzimmes er en søt hoved- eller siderett. Mange spiser tzimmes til Pesaḥ, men i andre
Sylteagurker for de store høytider
Askenasi mat kommer gjerne fra Øst-Europa, landene har tradisjon for å sylte og salte grønnsaker.
Søt og god honningkake
Til Rosh Hashana spiser man mat som tradisjonelt er søtet med honning – blant delikatessene
Hamantaschen – småkaker med mening
Purim er barnas helligdag mer enn noen annen. De kler seg ut og spiller purimhistorien
Sufganiot – Smultring er godt!
Da innvandringen av jøder fra Midtøsten til Norge startet i slutten av 1960-tallet, hadde de
Latkes – liten potetpannekake med stor smak
Ḥanukka – i løpet av de åtte dagene lysfesten varer er det tradisjon å spise
Hummus til folket!
Alle elsker hummus – men har du prøvd å lage hummus selv? Det er enkelt!
Kneidlach – eller Matsa-boller
Det er sikkert like mange oppskrifter på matsa-boller (kneidlach)som det er oppskrifter på kyllingsuppe! Dette
Kyllingsuppe – eller jødisk penicillin
Hvis du vokste opp med en jødisk mor, er det stor sjanse for at du