KOSHER OG JØDISK MAT

Podkast #8 – Pesah: Hvorfor er denne kvelden så forskjellig fra alle andre kvelder?
Hvorfor og hvordan feires frihetsfesten Pesaḥ Pesaḥ er en jødisk helligdag som feires hvert år

Kosher i Norge
Se hvordan jøder i Norge holder kosher! Vi blir med i butikken hvor vi bruker

Jødiske bidrag til internasjonal kokekunst
En norsk jødes kjøkkenskap inneholder som regel ganske andre produkter enn en indisk jødes. Det

Kosher mat i Norge
Hvordan skal man holde kosher i Norge? Kan man kjøpe kosher-mat i dagligvarebutikken? Og behøver

Øl i jødedommen
Vin har en spesiell plass i jødiske ritualer. Men hva med øl? Kan øl brukes

Hvorfor spiser jøder kosher-mat? Spør oss om …
Kosher-mat er betegnelsen på mat som det er lov spise hvis man følger de jødiske spisereglene.

Drikker jøder alkohol? Spør oss om …
Ja! Jøder drikker alkohol. Noen tror at dette er forbudt i jødedommen, denne misforståelsen oppsto

Hva er Kosher?
Denne artikkelen finst òg på nynorsk Kosher – hva betyr det? Må en rabbiner velsigne

Jødiske nordmenn snakker om: Kosher
Jødiske nordmenn snakker om kosher: Holder alle jøder i Norge Kosher? Og hva vil det

Er det forskjell mellom Halal og Kosher?
Lær om hvordan man holder kosher, som er de jødiske matreglene, og hvordan det skiller
OPPSKRIFTER

Brisket – den jødiske festbiffen!
I TV- serien «The Marvelous Mrs. Maisel» tilbereder heltinnen en perfekt ovnsbakt brisket som bestikkelse

Cholent – den jødiske lapskausen
Fra bibelske tider har det jødiske folket spredt seg over store avstander i fremmede land,

Kreplaḳ – jødiske ravioli som metter
Hva har kreplaḳ, en slags jødisk ravioli å gjøre med en fastedag som jom kippur?

Esti Wultz` smaksrike honningkylling
Esti Wultz og hennes familie bodde i Norge tidlig på 80-tallet. Mannen Boaz var kantor

Marokkanske gulrøtter
Denne marokkanske gulrot oppskriften kom til Norge med innvandringen av sefardiske jøder fra Nord-Afrika. Den

Mor Meszansky´s kneidlach
Denne oppskriften på kneidlach, eller melboller, kommer opprinnelig fra Vilnius og familien Mezansky. Oppskriften har

Tzimmes – en søt blanding
Tzimmes er en søt hoved- eller siderett. Mange spiser tzimmes til Pesaḥ, men i andre

Sylteagurker for de store høytider
Askenasi mat kommer gjerne fra Øst-Europa, landene har tradisjon for å sylte og salte grønnsaker.

Søt og god honningkake
Til Rosh Hashana spiser man mat som tradisjonelt er søtet med honning – blant delikatessene

Hamantaschen – småkaker med mening
Purim er barnas helligdag mer enn noen annen. De kler seg ut og spiller purimhistorien

Sufganiot – Smultring er godt!
Da innvandringen av jøder fra Midtøsten til Norge startet i slutten av 1960-tallet, hadde de

Latkes – liten potetpannekake med stor smak
Ḥanukka – i løpet av de åtte dagene lysfesten varer er det tradisjon å spise

Hummus til folket!
Alle elsker hummus – men har du prøvd å lage hummus selv? Det er enkelt!

Kneidlach – eller Matsa-boller
Det er sikkert like mange oppskrifter på matsa-boller (kneidlach)som det er oppskrifter på kyllingsuppe! Dette

Kyllingsuppe – eller jødisk penicillin
Hvis du vokste opp med en jødisk mor, er det stor sjanse for at du