Kyllingsuppe – eller jødisk penicillin

kylling-suppe

Hvis du vokste opp med en jødisk mor, er det stor sjanse for at du fikk en «resept» på en tallerken med rykende varm kyllingsuppe hvis du var forkjølet eller haddehjertesorg. I USA, spesielt, er kyllingsuppe ofte omtalt som «jødisk penicillin».

Omtalen er faktisk ikke helt søkt, en studie fra 2000 publisert i journalen til «The American College of Chest Physicians», påviste at spesielt fersk, hjemmelaget kyllingsuppe hadde anti-inflammatoriske egenskaper[1]. I tillegg får man væske fra suppen som hjelper når man er syk, og det at noen tar seg bryet med å lage suppe og vise omsorg, hjelper også pasienten til å føle seg bedre!

Kyllingsuppe til helligdager også

Kyllingsuppe er jo kjempegodt, og man behøver ikke være syk for å sette pris på en god tallerken «flytende gull». Utallige jødiske hjem serverer kyllingsuppe som forrett på Shabbat og andre helligdager. Man har også brukt, og kan fortsatt bruke, høns i suppen, siden den skal koke i noen timer.

Her følger en oppskrift, men du kan endre den når det gjelder grønnsaker og krydder. Liker du noe, så ha det oppi! Liker du det ikke, ta det ut! Dette er en oppskrift som passer når man har mange mennesker på besøk, eller vil fryse i porsjoner.

Oppskrift på «jødisk kyllingsuppe»:

Til ca. 10 personer trenger man:

En hel kylling eller høne på ca. 2,3 kilo

Ca. 1 kilo kyllingvinger

4 liter kaldt vann

3 store løk

2 purre, delt langs midten, skylt for jord

1 stor persillerot eller pastinakk, skrubbet, skrelt og skåret i store terninger

En bunt selleri (gjerne med blader), skåret i ca. 5 cm store biter

6 store gulrøtter, skåret i fire biter

5 Laurbærblad

1 bunt dill

1 bunt persille

Salt og pepper etter smak

Man kan også ha i:
En god bit fersk ingefær (spesielt hvis noen er forkjølet)
Vil man være ekstra fancy kan man tilføre en klype safran

Slik går man frem:

  1. Vask kyllingen i kaldt vann. Ha det kalde vannet i en kjele med kyllingen, og la det koke opp. Reduser varmen og la det putre i 20 minutter. Sil gjerne av skummet på toppen
  2. Tilsett løk, purre, selleri, gulrot, pastinakk/sellerirot, salt, laurbærblad, og ingefær. La det putre med lokket halvveis på i to timer
  3. Tilsett pepper, persille og dill og la det koke i 30 minutter til, eller til kyllingen er helt mør
  4. Kast løk, paprika og krydder. Ta ut kyllingen med en perforert skje. Fjern skinnet fra kyllingen. Man kan enten bruke kjøttet i en kyllingsandwich, etc., og spise suppen med bare gulrøttene og pastinakken i. Eller man kan fjerne kyllingkjøttet fra beina, legge tilbake i suppen og servere suppen med kjøtt i.
  5. Juster salt og pepper etter smak
  6. Man kan enten servere suppen med en gang, eller servere neste dag. Den smaker gjerne enda bedre neste dag!
  7. Vil man ha kylling-nudelsuppe kan man koke opp egg nudler og ha i. For noe ekstra jødisk, tilsett matsa-boller (Kneidlach)! Oppskriften finner du her

[1] https://www.unmc.edu/publicrelations/media/press-kits/chicken-soup/chickensouppublishedstudy2000.pdf