Latkes – liten potetpannekake med stor smak

Latkes

Ḥanukka i løpet av de åtte dagene lysfesten varer er det tradisjon å spise mat stekt i olje, og en av mest vanlige rettene er potetpannekaken latkes.

Meningene er mange, og debatten høylytt om hva som er riktig tilbehør til latkes.  I USA og i store deler av Europa spises latkes med rømme og eplemos, eller også med rømme og/eller syltetøy.  I England derimot, spises latkes med salt-beef, som på heilnorsk er det samme som corned beef.

Oppskriften under er hentet fra 2nd Ave Deli på Manhattan i New York. Denne enkle og velsmakende potetkaken høster stor applaus over alt, og folk som aldri har spist en latke før blir fort avhengig og klarer ikke stoppe etter en eller to. . .

Ingredienser:

1 kilo poteter, rå, skrelt og delt i fire
2 store løk (ca 4 dl revet, ikke most)
3 egg, lett sammenpisket
1 ts bakepulver
1,8 dl maisolje (eller annen matolje som tåler høy temperatur, f.eks peanøttolje)
2,4 dl hvetemel
2 ts salt
1/4 ts pepper
4,8 dl matsa- mel[1]  (kan erstattes med finknust vann- kjeks, f.eks av merket Carrs. Eller også med hvetemel, men bruk da litt mindre enn oppgitt mengde for matsa-mel)
1,2 dl maisolje til steking  (eller annen matolje som tåler høy temperatur, f.eks peanøttolje)

Slik gjør du:

Riv potetene i en kjøkkenmaskin, eller med et rivjern – riv ikke potetene for fint, det skal være litt å bite i. Legg potetene i et dørslag og la den overflødige væsken renne ut.  Sett en bolle under dørsalget.  Du vil se at potetstivelsen synker til bunns.  Kaste potetvannet, men ta vare på stivelsen, den skal tilbake i potetmassen.

Rasp løken, og bland den raspede løken og potetmassen i en stor bolle.

Ha i egg, bakepulver, maisolje (det meste stekes vekk), mel, salt og pepper.  Bland godt. Ha matsa-mel i til slutt, og pass på at alt er godt blandet. Røra skal være våt, men fast.

Varm maisoljeמ til steking i en dyp stekepanne.  Bruk en stor kjøkkenskje og form små pannekaker, ca. 7 cm i diameter. Stek på lav varme i 3 til 4 minutter til undersiden er dyp gyllenbrun, snu kakene og stek dem videre i ett minutt eller to.

La kakene renne av seg på et papirhåndkle. Server med eplemos, og/eller rømme, eller med cornbeef.

Ekstra røre kan oppbevares i kjøleskap. Røra kan da bli litt brun, men det er kun potetene som oksiderer og ikke noe å bry seg om, fargen forsvinner når de stekes.

Har røra vært oppbevart i kjøleskap bør den tas ut noen minutter før steking slik at den oppnår rom-temperatur.

Steke-latkes

[1] Er man i Oslo kan kjøpe matsa– mel i kosher-butikken tilknyttet synagogen.