Mars 2020 – reise, identitet og Korona

Sandefjord-kart

Vi startet måneden med reise til Førde. Hafstad Vgs er en skole vi har hatt kontakt med i flere år, og det var like fint å komme tilbake i år som ifjor. En stor del av veiviserjobben er å dra på jobbreiser til ulike deler av landet. Tilbudet gjelder for hele Norge og dermed får veiviserne sett store deler av landet.

Det er alltid ulike erfaringer vi gjør oss i klasserommene, og det er meget spennende å få oppleve elevers ulike meninger og tanker rundt om. Noe som sitter igjen etter besøket er en av samtalene som oppstod under opplegget med en av klassene.

Hva vil det si å være norsk?

Temaet var identitet. Vi erfarte her at elevene var ganske uenige om hvem som kan kalle seg norsk. En mente man måtte ha pass – da er man norsk og til og med på papiret. En annen elev mente eleven selv var norsk selv om h*n ikke hadde norsk pass fordi eleven hadde vokst opp i Norge. Vi, uten å ha fasiten selv, vitnet til en veldig spennende diskusjon mellom elevene. Vi alle sammen konkluderte til slutt at det ikke finnes fasit, og at det er opp til enhver person.

Hva skjer når en veiviser blir syk?

Videre fortsatte turen hjem til Oslo.  Maya følte seg syk og dermed dro Simon alene på neste skolebesøk i Oslo. Det kan skje alle at man blir syk og ikke kan komme på jobb, men det betyr ikke at besøket må avlyses og vi er blitt vandt til å kunne ta hele økten alene dersom en av oss skulle bli syke.

I starten av andre uke i mars var det Simon sin tur til å bli dårlig, da dro Maya på skolebesøk alene.

Larvik i våre hjerter

Videre skulle turen gå til Sandefjord og Larvik. To skoler som vi alltid ser frem til å besøke.   Som nevnt over er det vanlig med overnattinger sammenheng med skolebesøk.

I Larvik har vi nå 5 år på rad møtt mottaksklassen med elever av ulik minoritetsbakgrunn. Dette møtet mellom dem og oss er alltid like givende for begge parter. En del av Veiviser-jobben er å normalisere norske jøder, men også minske mellomrommet mellom oss og «Den Andre». Dette møtet blir så viktig med tanke på å redusere fordommer!

Korona og slutt på skolebesøk

Plan for veiviserne i mars var å reise til både nye og kjente skoler i Nord. Dette måtte dessverre utsettes da alle skoler måtte stenge grunnet corona.

De siste ukene av mars har vi hatt hjemmekontor. Noe som også er en del av veiviser-jobben er å lage ulike oversikter over blant annet besøker og referater, og å skrive sluttrapport. Dette er ting vi vanligvis ikke får fokusert på så mye når besøks-planen er fullpakket, så det er fint å kunne drive med slikt også nå vi alle er inne!

Vi er selvsagt lei oss for at besøkene måtte utsettes da vi hadde gledet oss til å få besøkt mange nye kloke elever, men det får vi ta igjen til høsten J

Dersom det er noen spørsmål, henvisninger til neste år, eller du er lærer eller elev som har en hjemmeskole-oppgave om en hjemmeskole-oppgave om jødedommen så er det bare å kontakte oss her!