Denne oppskriften på kneidlach, eller melboller, kommer opprinnelig fra Vilnius og familien Mezansky.  Oppskriften har gått fra mor til datter gjennom flere generasjoner, og gir 25-30 boller.  De smaker godt til tzimmes, eller i kyllingsuppe, som tradisjonelt serveres til Shabbat og helligdager.

Ingredienser

2 egg

1 knivsodd salt

1 knivsodd pepper

½ ts kanel

10 finhakkede mandler

1 ½ dl vann

Ca 2 ½ matzemel (kan erstattes med vanlig mel)

1 dl schmaltz (hønsefett). I vegatarisk rett kan hønsefett erstattes med Flott eller annen vegetabilsk fett

Slik gjør du

Visp egg, krydder, mandler og ca 1 dl vann godt sammen. Hell i 2/3 av matzemelet, litt etter litt, under kraftig røring.

Spe med resten av vannet, ha så i mer matzemel til du oppnår ønsket konsistens. Røren skal være fast, men myk.  Smak til med mer salt og pepper om nødvendig.

Kok opp en liten kjele med suppekraft.  Rull små boller, legg dem i kokevarm kraft og la de trekke på svak varme i ca 15-20 minutter.

Test en bolle etter 15 minutter, den skal være gjennomkokt, men ikke hard.  Hvis du setter bollene i en varm stekeovn noen minutter før servering, blir de lekkert lysebrune på toppen.

Kan serveres i kyllingsuppe, eller med tzimmes.

Publisert oppskrift og metode av Liv London, publisert i boken Jødisk Mat på Norske Fat, utgitt på Press Forlag.