Møt de jødiske veiviserne

Det er fire jødiske veivisere som her forteller litt om seg selv og det å være veiviser.

Dana:

Jeg heter Dana (20 år) og er oppvokst på Nesodden, men nå bor jeg i Oslo. Jeg har drevet med taekwondo siden jeg var 8 år, og samtidig gikk jeg på cheerleadning i 4 år. Det jødiske av meg kommer fra faren min som er født og oppvokst i Israel, mens mamma er helt norsk og kristen. Frem til jeg var 8 år viste jeg ikke at jeg ikke var født jødisk og med det konverterte jeg sammen med søsteren min. For meg ga det mening å konvertere ettersom jeg følte meg tilknyttet til folket og religionen fra ung alder. 

Hvorfor er jeg jødisk veiviser?

Jeg har vokst opp med tanken at man skal gi tilbake til hvor man kommer fra, og siden militæret ikke er noe for meg velger jeg å gi tilbake til menigheten jeg vokste opp i. Det er viktig for meg å få frem at jeg er like my norsk som en nordmann med kristen tro. En annen viktig del av veiviser jobben for meg er å kjempe mot hat og fordommer. Jeg vil ikke at ander jøder skal skjule sin tro eller bakgrunn grunnet av hat og fordommer. 

Jeg gleder meg utrolig  mye til å skape dialog og samtaler med elever og å få høre flere sider og opplevelser av andre saker som kan minne oss om det samme. 

Jakob:

Jeg heter Jakob, (21år) og jeg er født og oppvokst i Oslo. I likhet med andre nordmenn har jeg en over-gjennomsnittlig interesse for fotball. Jeg har også spilt fiolin og sunget i Sølvguttene.  Det jødiske kommer fra min fars familie, og mine foreldre valgte å oppdra meg jødisk i et jødisk hjem. Det var derfor helt naturlig for meg å konvertere da jeg var 9 år. I likhet med noen av de andre veiviserne har jeg gått i den jødiske barnehagen, og jeg har vært et svært aktivt medlem i den jødiske menigheten helt siden. Jeg vil ikke anse meg selv som religiøs, men jeg verdsetter heller det sosiale og den kulturelle delen av religionen. 

Hvorfor er jeg jødisk veiviser?

Det er utrolig viktig for meg at den jødiske minoriteten blir sett og hørt slik at også vi føler oss en del av det norske samfunnet. Folk flest har ikke et forhold til det jødiske samfunnet i Norge, og det å avmystifisere vår kultur tror jeg kan bidra til mer kunnskap og mindre fordommer. Tidligere veivisere skryter av norske elevers evne til å drøfte og se flere perspektiver av samfunnet vårt, og jeg gleder meg til gode og åpne samtaler med folk med ulik bakgrunn. I tillegg til det rent akademiske ved jobben, har jeg alltid hatt lyst til å se flere deler av Norge, både sosialt/kulturelt og geografisk. Denne jobben gir meg en unik mulighet til å reise rundt i det flotte landet vårt og se Norge.

Judy:

Hei mitt navn er Judy, jeg er 20 år gammel og er født og oppvokst i Oslo. Jeg er glad i teater og musikk, noe jeg har drevet mye med.  

Jeg har en norsk far og en fransk/israelsk mor, så jeg har vokst opp med ett multikulturelt hjem. Begge foreldrene mine er jødiske, og jeg har derfor vokst opp i den jødiske menigheten og ha jødedom rundt meg. For meg er de jødiske transisjonene viktige og jeg feirer de fleste jødiske helligdagene kulturelt.  

Hvorfor er jeg jødisk veiviser?

Jeg syntes først og fremst at det er en viktig jobb. Siden det jødiske samfunnet i Norge er så lite, er det viktig å holde det levende ved å gjøre folk beviste på at det finnes ett jødisk samfunn også i Norge. Mange i Norge kan også ha negative fordommer holdninger mot jødedom, siden de kan ha lite kunnskap om det norskjødiske samfunnet.  Gjennom denne jobben, håper jeg på å kunne bidra til å forminske fordommene og øke kunnskapen, noe jeg syntes er viktig. I tillegg syntes jeg det er gøy å bli kjent med Norge på en ny måte, samt bli kjent med forskjellige ungdommer og skoler over hele landet.  

Talia:

Jeg heter Talia Dubowski og er 21 år fra Nesodden og bor nå i Oslo. Jeg har gått i speidern i elleve år.

Pappa er israeler og mamma konverterte til jødedommen før jeg ble født. Jeg er født og oppvokst jødisk og de jødiske tradisjonene er viktige for meg.  Jeg feirer alle de jødiske helligdagene kulturelt.

Hvorfor er jeg jødisk veiviser?

Da jeg var i Israel fant jeg ut hvor utrolig viktig det lille jødiske samfunnet her i Norge er for meg og ville være med på å holde det levende. Som jødisk veiviser får jeg være med på mye og å være med på å jobbe mot antisemittisme og rasisme på denne måten er veldig interessant og spennende.  Få reise rundt i Norge og prate med ungdom om slike temaer er veldig viktig, jeg gleder meg til å skape dialog med ungdom over hele landet.

 

Kontakt oss her