November 2021 – Kongelig besøk

kongen på 100-årsjubileum

De jødiske veiviserne har gjennom november vært på skolebesøk i Drøbak, Vestby, Fredrikstad, Hamar, Hønefoss og rundt om i Oslo, men månedens lange tur gikk til Nord-Norge. Judy og Dana var i Narvik og gjennomførte flere vellykkede besøk på Narvik vgs, samtidig som at de fikk oppleve nydelig norsk natur! Vi så på snublesteinene som ligger i byen fordi det var faktisk ganske mange jøder i Narvik i en periode. Talia og Jakob dro til Bodin vgs og det var gøy med klatrepark i Bodø!

Månedens store øyeblikk er det derimot ingen tvil om: 100-årsjubileet for synagogen i Oslo! Etter fjorårets feiring måtte avlyses fikk vi i år feiret den flotte synagogen vår. Det var nydelig musikk og rørende taler, og kong Harald V og dronning Sonja kom for andre gang til vår synagoge! De kongelige fikk overlevert den nye norske sidduren, men dette var faktisk ikke første gang de jødiske veiviserne hadde fått et lite glimt av kongen i løpet av november. Tidligere denne måneden var de jødiske veiviserne tilstede på arrangementet «young voices of freedom of expression» i det nye Deichmanske bibliotek på Bjørvika! Her ble det utvekslet erfaringer og kunnskap om ytringsfrihet og hatprat og det var veldig lærerikt for oss. Både den norske og den nederlandske kongen hørte på!

November avsluttes med en av de beste jødiske høytidene, nemlig Ḥannuka. Det har vært flere hyggelige arrangementer i menigheten under ḥannuka, og det er en hyggelig tid der man skal tilbringe tid sammen med familie og venner. I likhet med julen, har vi en tradisjon for å gi hverandre gaver under Ḥannuka!