Rosh Ḥodesh – nymånen

Rosh Ḥodesh

Rosh Ḥodesh betyr nymåne, men hvilken betydning har det for jødene at det er nymåne? Skiller dagen seg ut fra andre dager?

Rosh Ḥodesh – Månedens hode:

Rosh Ḥodesh betyr bokstavelig talt «månedens hode». Det er en mindre helligdag som markerer begynnelsen på en ny måned i den jødiske kalenderen. Siden den jødiske kalenderen baserer seg på både månen og solen, har halvparten av årets 12 måneder (13 i et skuddår) 30 dager, og den andre halvparten 29.

Frem til ca. år 400 i vår tid ble Rosh Ḥodesh bestemt av kalenderdomstolen, etter at to pålitelige vitner hadde sett nymånen.  I dag bruker vi en almanakk, hvilket vil si at kalenderen er fastlagt og baserer seg ikke lenger på vitnesbyrd.  På tempelets tid markerte man Rosh Ḥodesh som en del av offertjenesten i tempelet, noe man ikke lenger gjør.  Derimot markeres helligdagen med en annen form for ofring, nemlig bønn.

Rosh Ḥodesh feires i to dager på slutten av de månedene som har 30 dager, den 30 og den 1ste i neste måned.  Når det 29 dager i en måned feires Rosh Ḥodesh kun den første i den neste måneden. Man har lov til å jobbe på denne mindre helligdagen – og livet fortsetter for det meste som normalt, bortsett fra at man legger til en ekstra bønn til «den stille bønnen» og til bordbønnen etter at man har spist. I tillegg leser man i synagogen høyt fra Toraen det avsnittet som handler om Rosh Ḥodesh, og vi legger til en ekstra liten formiddagsgudstjeneste etter morgengudstjenesten!

I praksis begynner Rosh Ḥodesh feiringen på shabbaten før nymånen, hvor man leser en spesiell bønn der man sier høyt hvilken dag i den kommende uken som er nymånedagen.

En spesiell dag for kvinner:

Ifølge rabbinsk tradisjon er Rosh Ḥodesh en spesiell helligdag for kvinner, hvor de skal avstå fra å arbeide[1].  Men før alle jødiske kvinner ringer sjefen sin og sier de ikke kommer på jobben, er det bare visse typer arbeid de skal avstå fra.  Det er de oppgavene som kvinnene bidro med for å bygge tempelet i bibelsk tid, som for eksempel å spinne garn og veve. Dette ekstra påbudet mot arbeid er forklart som en belønning for at kvinnene ikke ga fra seg sine gullsmykker for å bygge gullkalven da Israelittene vandret i ørkenen etter utgangen fra Egypt.

I moderne tider har flere kvinne grupper rundt i verden kommet på banen for å markere Rosh Hodesh.  Kvinner kommer sammen for å be, studere Tora og Talmud, og for annen spirituell og rituell vekst.

 

[1] Babylonsk Talmud, Megilla 22b