September 2021 – Travel hverdag

September pleier å være en veldig travel måned ettersom vi har flere jødiske høytider å markere. Rosh hashana, jom kippur, sukkot og simḥat tora har alle blitt feiret i løpet av september, og vi har derfor hatt en god del fridager☺ Selv om vi har hatt mye fri, har vi fått tid til flere viktige begivenheter: åpningen av utstillingen i anledning synagogens hundreårsjubileum og fagdagen i menigheten var et høydepunkt! 

Under fagdagen i DMT var det en delegasjon fra jødisk museum i Oslo og Trondheim, og HL-senteret var også representert. Det var flere interessante faglige foredrag som var nyttig læring for oss veivisere. Under åpningen av synagogeutstillingen på rådhusplassen var blant andre ordfører Marianne Borgen og statsråd Abid Raja til stede og holdt tale. Dette var et lite plaster på såret etter markeringen for 100 års-jubileet til synagogen ble avlyst i fjor. Der skulle nemlig flere medlemmer av kongefamilien være til stede.

Som forberedelse til skolebesøk i synagogen har vi hatt kurs med skoleansvarlig i hvordan man gjennomfører omvisning i synagogen. Omvisninger i synagogen er ikke vår hovedoppgave som veivisere, men vi stepper gjerne inn hvis det trengs. Kurset med skoleansvarlig var veldig lærerikt, og vi gleder oss til å ta imot elever i synagogen! 

Vi er virkelig godt i gang med skolebesøk og vi hadde vår første langtur til Hønefoss og Ringerike VGS. Dana og Judy koste seg på hotell, og tilbragte dagene i strikkebutikker og på kjøpesenter. Talia og Jakob har vært flere ganger i Lillestrøm, og vi har også kommet oss til Årnes. På Årnes var det stas med gatemarkedet «brød og sirkus», og Jakob fikk med seg hjemmelaget solbærsyltetøy fra Årnes hjem! Veiviserne har også tatt imot flere elever i menigheten som ønsket å oppleve et religiøst ritual. Shoutout til kantor Amichai som på kort varsel gjennomførte havdala sammen med oss og elevene! Vi er nå godt i gang med planleggingen av vårsemesteret, men vi har fortsatt noen ledige dager i høst. Send e-post til jodiskeveivisere@dmt.oslo.no hvis dere ønsker besøk før det er for sent!