Til Rosh Hashana spiser man mat som tradisjonelt er søtet med honning – blant delikatessene er søtet brød av runde ḥalla og epler dyppet i honning. Honningkake er også en tradisjonell favoritt. Kaken spises gjerne til lunsj og ettermiddag på Rosh Hashana mens man ønsker hverandre ”Shana tåva ometoka” – et godt og søtt nytt år.
Ingredienser
300 g hvetemel
100 g malte mandler
1 ss bakepulver
½ ts natron
½ ts salt
1 ts kanel
200 g sukker (man kan bruke 150g hvis man liker kaken mindre søt)
2 ½ dl honning
1 dl olje
3 eggeplommer
2 ½ dl kaffe, ikke for sterk
3 ss appelsinjuice
3 ss whisky (valgfritt)
3 stivpiskede eggehviter
Slik gjør du det
Sett ovnen på 180 grader. Bland mel, mandler, bakepulver, natron, salt og kanel i en stor bolle. Visp sukker, honning, olje, eggeplommer, kaffe, juice og whisky godt sammen i en annen bolle. Hell det våte i melblandingen og rør godt om. Vend til slutt inn de stivpiskede eggehvitene.
Smør en springform på 24 cm, dekk bunnen med bakepapir. Hell røren i formen og stek kaken i midterste rille i ca. 1 time. Sjekk kaken med en trepinne etter 45 minutter, den skal være helt gjennomstekt. Synes du kaken blir for brun på toppen dekker du den med et bakepapir.
Kaken har god holdbarhet, oppbevar den gjerne i tett folie, plast eller boks.
Oppskrift og metode av Liv London, publisert i boken Jødisk Mat på Norske Fat, utgitt på Press Forlag.