Sylteagurker for de store høytider

sylteagurker

Askenasi mat kommer gjerne fra Øst-Europa, landene har tradisjon for å sylte og salte grønnsaker. Denne oppskriften på syltede asiener har Liv London fått av sin venninne Barbara, som i mange år har forsynt vennekretsen med nedlagte agurker.  Disse store sylteagurkene kommer på markedet sent i august, og blir da klare til å spises når helligdagene Rosh Hashana, Jom Kippur og Sukkot kommer.

Kommer helligdagene sent et år lager Liv gjerne dobbelt opp med nedlagte agurker, den første porsjonen har lett for å gå med til smaksprøving i ventetiden. . .

Ingredienser

2 kg middels store agurker

Noen grener dill, gjerne krondill

15-20 fedd hvitløk, skrellet

Lake:

1 liter vann

50 g salt

Slik gjør du

Vask agurkene godt, og la dem ligge noen timer i kaldt vann. Kok opp vann og salt og avkjøl.

Legg agurker, dill, og hvitløk lagvis i rene glass.  Slå over laken og la glassene stå på kjøkkenbenken 4-5 dager til gjæring.

Man kan også tilsette en ss 7% eddik, da trenger agurkene bare to dager på å bli klare.

Ta opp agurkene og legg dem i mindre glass sammen med hvitløken. Slå over laken og sett på tette lokk. Agurkene holder seg godt i flere måneder på et kjølig sted.

Liv lager også noen glass med enda sterkere agurker. Dette gjøres enkelt ved å legge oppi noen skiver fersk skrellet pepperrot og et par piri-piri eller vanlig rød chili.

Oppskrift og metode av Liv London, publisert i boken Jødisk Mat på Norske Fat, utgitt på Press Forlag.