Tzimmes er en søt hoved- eller siderett. Mange spiser tzimmes til Pesaḥ, men i andre familier er det også tradisjon å spise tzimmes til Rosh Hashana.
Denne tzimmesen er laget med kjøtt, men kjøttet kan gjerne sløyfes. Oppskriften her kommer fra Tora- eller Tots Dworsky som ble født inn i en tradisjonsrik jødisk familie i Kristiania i 1916. Tots fikk tzimmes– oppskriften av sin mor, og hun har selv gitt den videre til datteren Ellen og barnebarnet Espen.
Ingredienser
1 kg gulrøtter
800 g kålrot
4-5 ss sukker
1 ½ – 2 ts salt
Vann
1 ½ kg grytekjøtt, skåret i terninger
6 poteter, skåret i biter
Slik gjør du
Rens og skjær gulrøttene i tykke skiver. Skrell kålroten, og skjær den i terninger. Ha grønnsakene, salt og sukker i en kjele, fyll på vann slik at det dekker 2/3 av grønnsakene.
Kok opp og legg i kjøttet. Kok på svak varme i 1 ½-2 timer, sjekk i blant om det trengs mer væske. Etter ca. en time legger du i potetene. Hvis du vil drøye retten litt kan du legge i noen hele poteter ekstra.
Tzimmes serveres med kneidler
Det er også mulig å sløyfe kjøttet slik at det blir en vegetarrett.
Oppskrift og metode av Liv London, publisert i boken Jødisk Mat på Norske Fat, utgitt på Press Forlag.